New York II.

Második napunkat New Yorkban már végig a betondzsungel kellős közepében töltöttük. A Rockefeller Centernél kezdtünk, ami egy, a befolyásos Rockefeller család által építtetett, 19 nagy épületből álló üzleti és szórakoztató komplexum irodahelyiségekkel, plázákkal, kilátóval, télen jégpályával – ez a legnagyobb ilyen jellegű épületegyüttes a világon, amelyik magánkézben van. Leghíresebb tagja a GE Building elnevezésű felhőkarcoló, ebben található például az egyik legnagyobb amerikai csatorna, az NBC székháza is, illetve ennek az építése közben készült a híres „Ebéd a felhőkarcoló tetején” c. 1932-es fénykép, a nagy gazdasági világválság alatt bármit elvállalni kényszerülő, mindenfajta védőfelszerelés nélkül 69 emeletnyi magasságban ücsörgő munkások alakjával.

A Rockefeller Centerrel szemközt található a Szent Patrik-székesegyház, ami szép, neogótikus stílusú épületével különös látványt nyújt a felhőkarcolók sokasága között. Ide is elnéztünk, de lefényképezni már nem volt érdemes, mert fel volt állványozva az egész. Továbbmentünk inkább az Ötödik sugárúton, Manhattan egyik legnevezetesebb útján, amelyen a katedrális mellett rengeteg üzlet, több múzeum, vagy például az Empire State Building is található, és amely a városrészen belül afféle „nullaként” is szolgál, ez osztja fel ugyanis a – szintén sorszámokkal elnevezett – keresztutcákat keleti és nyugati részre, és innen indul a két oldal házainak számozása. (Vagyis bár New York óriási, a tájékozódás szempontjából elég turistabarát :)) A 5th Avenue egyébként a világ legdrágább utcája, el is tudom hinni, az általunk bejárt viszonylag kis szakaszon is csak úgy sorjázott mellettünk a Gucci meg a Pucci. A közben elhaladó embertömegre pedig nincsenek szavak.

Az embersokaság a város legrégibb észak-dél irányú főútvonalára, a híres Broadway-re érve sem oszlott fel, és itt – illetve a keresztező Times Square-en – ráadásul plakátok, villódzó feliratok ezrei is fokozták a sokkoló élményt. „Széles útja” egyébként gyakorlatilag minden tisztességes amerikai városnak van, és New Yorkban is kapásból több utca viseli ezt a nevet, de ez AZ a Broadway, a nagy színházakkal és showműsorokkal. És persze az elmaradhatatlan, leggyakrabban groteszk Szabadság-szobornak öltözött mozdulatművészekkel és mutatványosokkal, meg csordulásig tömött üzletekkel. Utóbbiak közül a háromszintes M&M World-nek külön figyelmet szenteltünk..kisgyerekként valahogy ilyennek képzelheti az ember a Mennyországot 🙂

Ezek után elsétáltunk a közelben álló The New York Times-székházhoz. A színvonalas, konzervatív stílusú cikkei miatt „Szürke Hölgyként” becézett napilapot 1851 óta forgathatják megszakítás nélkül a lelkes olvasók (most már online is), és sokan a leghitelesebb amerikai hírforrásnak tartják. Ehhez az újsághoz köthető a legtöbb Pulitzer-díj is, ami az USA legrangosabb újságírói kitüntetése – az alapítója, Pulitzer József mellesleg magyar emigráns volt 🙂 (Érdekesség: a korábban bemutatott Times Square azért lett TIMES, mert 1904-től néhány év erejéig a tér egyik épületében rendezkedett be a lap szerkesztősége.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aznapi utolsó programként New York második legmagasabb épületét, egyben a város jelképét, az Empire State Building-et hódítottuk meg, szerencsére lifttel, nem úgy, mint anno szegény King Kong. A felhőkarcoló 381 (ill. a csúcsán elhelyezett antennával együtt 443) méter magas, és összesen 102 emeletes; felárért akár a legtetejére is fel lehet menni, de mi a népszerűbb, 86. szinten kialakított nagy körkilátóval is megelégedtünk. (Teljesen mindegy, hol szorítom kétségbeesetten a korlátot :)) 1972-ig, 40 éven át egyébként ez volt nemcsak az USA, de egyben a világ legmagasabb épülete is, és eredetileg ebből a célból is hozták létre rekordidő alatt, egy afféle építkezési láz és versengés keretében. Sokáig a belseje kihasználatlanul állt, ma már viszont vállalatok százai bérelnek benne irodát, és dolgozók ezrei cikáznak fel-le a 73 lifttel, ill. bámulnak ki nap, mint nap a monstrum 6500 ablakán.

A kilátó után hotdogoztunk egyet (ó, ha tudtuk volna, hogy még hányszor kell majd azon a héten…), majd hazaindultunk erőt gyűjteni a következő napra.

Új hozzászólás írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s