Niagara Falls, NY

Első nap munka után Ohio állam közepéig jutottunk el, miután keresztülmentünk több nagyvároson is. Cincinnati éjszaka egészen impozáns látványt nyújtott, majd Columbusban egy kis torlódás lassított le minket, ami éjfél táján szokatlannak tűnt. Alvás után már nem volt messze New York állam nyugati csücske, így még aznap délután, a Nagy-tavak mellett autózva meg tudtuk nézni a Nashville-től mintegy 730 mérföldre lévő Niagara-vízesést. Itt van az USA legelső state parkja, a Niagara State Park, ami otthont ad a vízesésegyüttesnek. A Kecske-szigeten álltunk meg, ami két fő részre osztja a zuhatagot, a kanadai oldalon lévő Horseshoe Falls-ra és az amerikain lévő American Falls-ra ill. Bridal Veil Falls-ra.

Ugyan magassága csak bő 50 méter, szélessége miatt ez Észak-Amerika legnagyobb hozamú vízesése (percenként több, mint 100 ezer köbméter víz zúdul a mélybe), nem meglepő hát, hogy szépsége mellett mint energiaforrás is nagy jelentősége van, a folyó ezen szakasza összesen 4400 megawattnyi villamos energia termelésére alkalmas erőművet működtet.

Pont július 4-e volt, a Függetlenségi Nyilatkozat kihirdetésének évfordulója, ami az USA talán legnagyobb ünnepe, így elég nagy tömeggel találtuk szemben magunkat. A kanadai oldal megtekintése után elég hosszú sorbanállás következett a Cave of the Winds-hez vivő liftek előtt, de megérte kivárni: a Bridal Veil Falls aljához jutottunk, ahol a sziklákra helyezett fa pallókon meg tudtuk közelíteni a vízesést. Ezeket egyébként minden évben elbontják a téli jégzajlás miatt, majd tavasszal újra felépítik. Kaptunk ugyan esőkabátot és egyszer használatos szandálokat, de vízből jutott így is bőven, a legfelső rész gyakorlatilag felér egy fürdéssel, de a zuhatagok közelében egyébként is mindenhol száll a víz. Megfelelően szigetelt fényképező híján innen nem hoztunk fotókat, csak néhány szinttel lentebbről, íme:

Ezután az amerikai oldal felső részénél sétálgattunk, mígnem kezdett lemenni a nap, ekkor autóba ültünk, és megkerestük az aznap esti szállásunkat. Sötétedés után újra visszamentünk megnézni a július 4-e alkalmából rendezett tűzijátékot ill. a vízesés színes díszkivilágítását, de az egész környék bedugult, úgyhogy fél óra körben araszolás után parkolóhely híján visszamentünk a szálláshoz (közben legalább hallottuk a durrogást, messzebbről még néhány fénycsóvát is, hurrá :)).

Másnap New York felé vettük az irányt, ahol az addig összesen megtett 1150 mérföld után egy időre véget is értek a hosszan autózós napok (habár így, hogy ketten vezettünk, sokkal rövidebbnek érződött), de ez már Nóri bejegyzése lesz. 🙂

Új hozzászólás írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s