Hitelkártya

Vannak, akiket az úti beszámolók, másokat pedig a mindennapok érdekelnek jobban, ez a bejegyzés most utóbbiaknak szól.

Az USÁ-t mindenki a hitelkártyák Mekkájaként tartja számon, ahol egy átlagos kártyatulajdonosnak 4.4 hitelkártyája van, amiből az elsőt már 20 éves korában megszerzi, gyakorlatilag hamarabb, minthogy legálisan vásárolhatna pl. alkoholt, és mindenhol, de tényleg mindenhol ilyenekkel fizet. Nos, nézzük, hogy mik a személyes tapasztalatok, borítom is a pénztárcám, hogy legyen fotó is. 🙂

Hitelkártyák

Van tehát $26-om, nem is tudom már, hogy mióta, mert készpénzt egyáltalán nem használok. Kaliforniába anno vittünk egy marék negyeddollárost parkoláshoz, de még az automatákon is volt lehúzó… Nézzük is tehát a kártyákat!

Kezdetben vala egy egyszerű és olcsó elektronikus betéti kártyám, amit otthon használtam, ehhez tartozott egy elkülönített számlához tartozó “internetkártya” a netes vásárlásokhoz, majd mielőtt kijöttünk, nyitottam egy devizaszámlát és kértem hozzá egy USD elszámolású dombornyomott kártyát “ezt biztosan mindenhol elfogadják majd” felkiáltással. Tehát három betéti kártyával indultam. Idekint első héten bementem egy Bank of America fiókba nyitni egy itteni bankszámlát, ezt sikerült is megtenni, és ott helyben kaptam hozzá egy dombornyomott (!) betéti kártyát (“preferred customer” névre) arra a néhány napra, amíg elkészül a sajátom, ami postán később meg is érkezett, természetesen mindez költségek nélkül.

Telt-múlt az idő, megkaptam az első fizetésemet, ideje elkezdeni építeni a credit history-t. Ez egy bonyolult rendszer, a lényeg, hogy működik három nagy hitelminősítő, akik minden hitellel kapcsolatos megmozdulásunkról értesülnek, és ez alapján adnak egy pontszámot (credit score) arra vonatkozóan, hogy mennyire vagyunk jó adósok, azaz mekkora valószínűséggel fizetjük ki a számláinkat. Jó adósnak lenni sok előnnyel jár, például albérletnél, közműveknél, biztosításoknál, hitelfelvételnél jobb kondíciókat kapunk, nem kell magas kauciókat fizetnünk, stb. A history építésére a hitelkártyák a legjobb eszközök, habár van némi tyúk-tojás-szerű probléma, mert a bankok hitelkártyát is pontszám alapján adnak. Ennek feloldására vannak a secured credit cardok, amik lényegében betéti kártyák hitelkártya köntösben, aminek a limitjét a bank előre zárolja, így nem vállal kockázatot.

Ezt a lépcsőfokot sikerült helyből átugranom, talán mert az autóvétel kapcsán közben már prezentáltam egy nagyobb összeget a bankomnak, és később egy fizetési csekket is, vagy mert a Vandy jó munkahelynek számít, meg talán a sok szandálos informatikus egyébként sem az a tipikus szélhámos fajta, pontosan nem tudni miért, de végülis némi gondolkodás és két hosszabb (egy személyes és egy telefonos) elbeszélgetés után azt mondták, hogy kapok egy igazi hitelkártyát, nem is akármilyet: ingyeneset, és még visszatérítés is lesz hozzá. Hurrá, sínen vagyok, innentől mindent ezzel fizettem, és hónapról hónapra gondosan előtörlesztettem, hogy lássák, milyen szép alacsonyan tartom az egyenlegem (de azért gyűljön a visszatérítés is), amit persze aztán a havi zárások után jó adós módjára azonnal ki is egyenlítettem.

Szépen nőtt is a pontszámom, mígnem áprilisra elég bátornak nem éreztem magamat egy ütősebb kártya megpályázására: igazi AmEx (tehát a kibocsátó is az American Express, nem csak a kártyatársaság), abból is egy ingyenes a Blue sorozatból, ami vissza is térít. Egy kicsit necces volt, fizetési csekket is kellett faxolnom nekik, de végül rábólintottak, innentől kezdve élelmiszerboltokban csak ezt használtam, hiszen ezekben bűvös 3%-ot fogok meg vele, de a lényeg nem is ez, hanem a számos szolgáltatás, amit magával hozott: utazási biztosítás, országúti segítségnyújtás, vásárlási garanciák, és hasonlók, nekem azonban a legfontosabb az autóbérléshez kapcsolódó biztosítás volt, mert enélkül kb. dupla annyiba kerülne autót bérelni, ugyanis a bérbeadó cégtől kellene ilyet venni. Ez a kártya hiányzott csak a nyugati parti körutunkhoz, ahogy megkaptam, még aznap meg is vettük a repjegyeket vele. 🙂

A credit score-om az új kártya miatt elég nagyot zakózott, de két hónap alatt visszakúszott annyit, hogy még benevezzek egy Discover kártyára is, ez amolyan amcsi cucc, otthon el sem nagyon fogadják, leginkább csak az $50 welcome bónusz és a cashback akciók motiváltak (pl. amikor New Orleansban voltunk, mindenre adtak 2%-ot, most pedig 5%-ot fognak benzinre), és persze ez sem került semmibe. Ezzel a három hitelkártyával egészen jól el lehet lenni, persze vannak még jónak tűnők, de az én esetemben nincs már értelme a további gyűjtögetésnek a hazamenetel miatt.

Összességében jónak tartom ezeket a kis plasztik vackokat, ugyan van velük némi macera, de elég sok kézzelfogható előnyre lehet szert tenni a segítségükkel, ha mindent összeszámolok, akkor már többszáz dollárt nyertem velük valamilyen formában anélkül, hogy egy centembe is kerültek volna. A kérdés, hogy ezek szerint akkor hülyék a bankok, hogy ilyen lehetőséget biztosítanak? Természetesen nem, globálisan nézve ez nekik egy jó biznisz, az ügyfeleknek pedig rossz. A kártyák legnagyobb veszélyével mindenki tisztában van: ha nem kerül kiegyenlítésre a számla, akkor elég borsosan, még idekint is kétszámjegyű, otthon pedig 30-40%-os rátákkal mérik a kamatot, és bármilyen hihetetlenül is hangzik, az emberek jórésze előbb-utóbb elszámolja magát. Meglepő adat, de a kártyabirtokosok alig 12%-át teszik ki azok, akik soha nem csúsznak meg, pedig nem bonyolult ez, csak a kiadásokat nem a hitelkerethez, hanem továbbra is a jövedelemhez kell igazítani, mint ahogyan azt egyébként is teszi az ember. Ebben a 12%-ban kell tehát benne lenni, és akkor csak jól járhatunk.

Otthon persze más a helyzet, habár a magasabb kamatkörnyezet miatt többet jelent az egyhavi fizetési haladék, de egyrészt a jobb kártyáknak számottevő éves díja van, másrészt sok helyen nincs, vagy nem elég gördülékeny az elfogadás, így a ritkább használat miatt a visszatérítésekből is kevesebb jön be, sok esetben szinte csak arra elég, hogy a saját költségüket visszahozzák, ami nem mondható nagy biznisznek. Azt hiszem hazatérve be is fogom fejezni eme pályafutásomat.

Új hozzászólás írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s