Sequoia National Park, CA

A Yosemite után a Sequoia Nemzeti Parkot látogattuk meg. Itt a szép tájakban való gyönyörködés, vagy épp a kontinentális USA legmagasabb pontjának (Mount Whitney, 4420 méter) megmászása mellett a legérdekesebb attrakció a kiterjedt óriásfás erdőben való sétálgatás, melyről a park a nevét is kapta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A mamutfenyők (pontosabban a mindössze három fajuk közül kettő, a parti/örökzöld és az óriás/hegyi mamutfenyő – Sequoia sempervirens és Sequoiadendron giganteum) a Föld legnagyobb és legmagasabb élőlényei. Őshonosan már csak Kaliforniában élnek, a parti értelemszerűen a partvidékeken, az óriás pedig a Sierra Nevada hegység nyugati lejtőinek mentén, nagy tömegben ebben a nemzeti parkban. Máig él bennem a lenyűgöző kép e monstrumokról, amit iskolásként valamelyik tankönyvemben láttam, úgyhogy ideérve nem sokat gondolkoztunk, korlátozott időnket melyik kis szakaszon töltsük el: a Giant Forestben 🙂 Azon belül is a Sherman Tree Trail-en és környékén, ahol többek között General Sherman, a világ legnagyobb fája is tanyázik. Legalábbis ami a térfogatát és tömegét illeti, de más paramétereire sem panaszkodhat: kb. 84 méter magas, 2300-2700 éves, és alapjának legnagyobb átmérője a 11 métert is eléri. A 2006-ban lehullott legnagyobb, jó 2 méteres átmérőjű “ágacskája” elég szép mélyedést vájt a fa mellett húzódó járdába…

A világ második legnagyobb, és így igen híres mamutfenyője egyébként General Grant, ő egy kicsivel arrébb, a szomszédos Kings Canyon National Parkban növöget. Ugyan nem látogattuk meg, de ettől függetlenül vétek lenne nem megemlíteni, hiszen ő az Államokban a “nemzet karácsonyfája” titulus büszke viselője – mondjuk csak azért ő, és nem Sherman tábornok, mert a cím kihirdetésekor még nagyobbnak hitték utóbbinál 🙂 Még egy érdekesség: a fák általános, “sequoia” megnevezésüket egy Sequoyah nevű cseroki indián nagyság után kapták (ő vezette be a cseroki szótagírást, ami a mai napig létezik).

A hatalmas fák után – amelyek ill. hasonló rokonaik évmilliókkal ezelőtt még a teljes északi féltekén megtalálhatóak voltak, akár Magyarországon is, ld. pl. a bükkábrányi leleteket – a nemzeti park másik nevezetes helyszínét, a Moro Rock-ot látogattuk meg. Ez tulajdonképpen egy nagy, szép formájú gránittömb, aminek tetejére kb. 400 lépcsőfok megmászásával fel is lehet jutni, és lehet gyönyörködni az alant elterülő tájban. Ehhez hasonló monumentális gránittömbből egyébként a Sierra Nevada hegységben akad még itt-ott pár (ld. a Half Dome a Yosemite parkban).

Sajnos akkor még nem tudtuk, de itt, a Moro Rock közelében lett volna az ún. Tunnel Log is, egy alagút, amelyet egy, 1937-ben az útra kidőlt óriási mamutfenyő törzséből vágtak ki. Mondjuk ez nem azonos a Yosemite-parkbeli híres, néhai Wawona Tunnel Tree-vel és még élő, álló kaliforniai társaival (“drive-through trees”), amikről előszeretettel tesznek képet a különböző tankönyvekbe, de azért nem néz ki rosszul egy ilyen fekvő állapotban sem 🙂 Élő egyedeken egyébként a további fúrást-faragást természetvédelmi okokból már mindenhol beszüntették – szerencsére, hiszen így talán tovább fennmaradnak és szaporodnak e matuzsálemek, megőrizve a meseszerű óriás erdőket az utókor számára is. Zárásként jöjjön még néhány kép a nemzeti parkról!

Új hozzászólás írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s