Hoover Dam, NV

Las Vegastól kb. 30 mérföldre, Nevada és Arizona határán található a 20. század egyik legnagyobb építészeti csodája, amelyet első napunkon mi is meglátogattunk. A Hoover elnökről elnevezett íves gátat a Colorado folyón építették 1931-36 között, épp a nagy gazdasági válság idején, nem kevés pénzből, nem éppen könnyű munkakörülmények között (sivatag..), és nem is kevés emberélet árán. Viszont a tervezett idő előtt jó két évvel kész lett, nem úgy, mint a 4-es metró 🙂 Akkoriban egyébként 221 méteres magasságával, 379 méteres hosszával és néhol 200 méteres vastagságával ez volt a világ legnagyobb gátja, de mára már az Államokon belül is csak a második helyen áll a listán.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A gát és a benne kialakított vízerőmű létrehozásának célja hármas volt: szabályozni a tavasszal ki-kiöntő folyót, ellátni ivóvízzel a környező településeket, illetve áramot termelni a hömpölygő víztömeg által meghajtott turbinák segítségével. Mindezek megvalósulása vezetett oda, hogy a “Nyugat” rohamos fejlődésnek tudott indulni; jelentősége a mai napig óriási, többtíz millió ember ellátását biztosítja, így nem csoda, hogy a kutatókat kissé aggasztja is a Colorado vízhozamának csökkenése. Az sem meglepő, hogy a második világháború alatt, illetve 2011. szeptember 11-e után biztonsági okokból egy időre felfüggesztették a látogathatóságát.

Mind a Hoover Dam, mind az általa felduzzasztott víztest (Lake Mead) látványa igazán lenyűgöző, de azért örültem, hogy most épp békeidők járnak, és így idegenvezető kíséretében be lehet menni magába az építménybe is. Itt az állandó kiállítás körbejárása mellett beneveztünk egy ún. erőmű-túrára is, amelyen egy, a sziklafalban futó lifttel levittek minket teljesen a gát aljához, és megmutogattak ezt-azt. Láthattunk például egy hatalmas vízbevezető csövet, egy szinttel feljebb pedig egymás után sorakozó generátorokat, amelyek a csőben áramló víz által meghajtott turbinákhoz csatlakoznak. A generátorok valamivel 2000 Megawatt feletti csúcsteljesítménnyel működnek, ami vetekszik egy nagyobb atomerőmű (pl. a paksi) teljesítményével. Nevada állam maga egyébként csak a keletkezett energia kb. negyedét kapja meg, a többit Arizona, illetőleg még inkább California területére vezetik.

A túra egyébként egy kisfilm levetítésével kezdődött, abból elég sok érdekességet megtudhattunk a gát építésével kapcsolatban. Például azt, hogy itt alkalmaztak először a világon kisebb, egymáshoz illeszkedő, trapéz keresztmetszetű betonelemeket, illetve ezekbe még ráadásul kis csöveket is vezettek, melyekben a folyó hideg vizét cirkuláltatták; ezzel tudták elérni, hogy a felhasznált óriási mennyiségű építőanyag hamar lehűljön és megkössön, ne csak úgy röpke 125 év múlva, ahogy azt egy nagy tömbbe való ömlesztésekor tette volna a számítások szerint. (Szemléltetésül: ennyi beton elég lett volna többek között ahhoz is, hogy építsenek belőle egy kétsávos autópályát New York és San Francisco között.) Ha érdekel valakit az építkezésről egy hosszabb videó – sajnos nem pont az, amit nekünk levetítettek -, megtalálja itt!

2 thoughts on “Hoover Dam, NV

  1. Lalee

    Szuper poszt! 🙂 Épp kérdezni akartam, mikor láttam az útvonalat, hogy azért remélem útba ejtettétek, de szerencsénkre igen! 🙂 Hatalmas köszönet ezért is 🙂

Új hozzászólás írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s