St. Patrick’s Day

Igaz, Szent Patrik napja (márc. 17.) már rég elmúlt, de azt hiszem, nem lenne teljes a blog, ha nem tennék róla említést. Ez az eredetileg ír nemzeti ünnep ugyanis már annyira kezd eggyéolvadni Áááámerikával, mint a hamburger, a kosárlabda, vagy éppen a Halloween. Persze igazán nagy parádékat csak azokban a városokban tartanak, ahol a fehér lakosság egy jó része ír felmenőkkel is rendelkezik (lásd pl. Chicago), de egyre több és több településen látni már ilyenkor talpig zöldbe öltözött, zöld sört kortyolgató, “Kiss me, I’m Irish…for a day” kitűzőkkel teletűzdelt emberkéket. Nashville belvárosában is tartottak idén egy nagyszabású, egész hétvégés ünneplést – ekkorát állítólag idén először -, lementünk hát oda kicsit nézelődni, ha már a rossz idő miatt messzebbi város mégsem jöhetett szóba. Sajnos az érződött, hogy itt tényleg nincs még ennek AKKORA hagyománya, igaz, nem is a legjobb időpontban mentünk..mindenesetre csináltunk pár fotót 🙂

Szent Patrik, az írek védőszentje egyébként egy 4-5. századi keresztény misszionárius volt, aki az akkor még pogány Írországban teljesített küldetést. Az írek azóta védőszentjükként tisztelik, halálának napjáról, 460.(?) március 17-éről pedig évről évre megemlékeznek, ez náluk konkrétan nemzeti ünnep ill. munkaszüneti nap is, most már az USÁ-hoz hasonlóan egyre kevesebb vallási töltettel. A Patrik-napi felvonulók zöld ruhája magára a növényzettel sűrűn borított Írországra (a “Smaragdszigetre”) utal, nem Szent Patrikra, hiszen őt állítólag leginkább kék öltözetben ábrázolták. A különböző szimbólumoknak, így pl. a szerencsepatkónak vagy az ír manónak (=leprechaun, akitől a mesékben aranyat lehet kérni, ill. teljesíti három kívánságodat) sincs sok köze közvetlenül a püspökhöz, ez alól egyedül a lóhere a kivétel, amit a legendák szerint a Szentháromság szemléltetésére használt fel tanításai során. 

A hardcore ünneplők senkit és semmit nem kímélnek, ha a zöld színről és a szimbólumokról van szó: önmagukon felül teleaggatják velük a házaikat, gyerekeiket, állataikat is. Chicago városában a folyó sem ússza meg a mulatozást, Michelle Obama javaslatára pedig néhány éve a White House szökőkútjának vize is zöldben pompázik. És ez az az ünnep, amikor Nashville-ben a Red Rooster bár tulajai is előbányásszák a pince legmélyéről a spéci Patrik-napi óriáskakast, hogy az az egész éves magányos porosodás után egy kis időre csatlakozhasson vörös társaihoz. Boldog Patrik-napot utólag is mindenkinek!

St. Patrick's Day - ilyenkor a Red Rooster bár kakasa is bezöldül :)

Új hozzászólás írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s