Villanyszámla II.

Anno ősszel okozott némi meglepetést az első villanyszámlánk, ami kb. hatszoros fogyasztásról tanúskodott az otthonihoz képest. Örömmel jelentem, a héten megjött a januári számla. Sejtettem, hogy ez lesz a mélypont, mert egész hónapban itt voltunk, és alig volt néhány meleg nap, amikor nem kellett fűteni. Az eredmény 1018 kWh, kb. amennyire számítottam, de legalább pont sikerült átlépni az 1 MWh-t. Le is írom: egy megawattóra. Olyan jól hangzik. Büszke vagyok. 🙂 Az atomerőművek teljesítményét is megawattban mérik, Paksé pl. 1760 MW. Persze a miénk az havi fogyasztás, tehát ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy hány hasonló háztartás zötyögne el vele, akkor még kell egy 24-es és egy 30-as szorzó (most ekkora időtartamot számláztak), de még így is jó sok energia ment el.

Electricity funny story

2 thoughts on “Villanyszámla II.

 1. Lalee

  Gratulálok a “mega” teljesítményetekhez! 😀 Annak utána számoltál, hogy végül is. gondolom, csak ezt használjátok fűtésre is, Melyik jön ki jobban a villany vagy esetleg gázfűtés?

  1. Peti

   Jaja, elektromos a fűtés. A gázzal korrektül összehasonlítani nem igazán lehet, ill. bazi bonyolult, mert nagyon sok részlet felelős a kialakult helyzetért. Ez itt pl. ugye eleve melegebb éghajlat, ami miatt kevesebbet kell fűteni, így nehezebben térülne meg egy gázfűtés kiépítése, ennek megfelelően nem is jellemző. Klímára viszont nagyobb szükség van, és abból meg nem nagy ügy olyat gyártani, ami fűteni is tud (ilyen a miénk is, igaz mi csak részben használjuk, nem szeretjük). Nem tudom, hogy idekint mennyibe kerül a gáz, az áram viszont kb. az otthoni fele, ez az 1018 kWh pl. $105.23, tehát pillanatnyi árfolyamon 1 kWh kb. 23 Ft. Egyébként az, hogy otthon olyan elterjedt a gázfűtés, egy rakás politikai döntés piactorzító hatásának eredménye, habár ha jól tudom, akkor idekint is épp felívelő pályán van, csak ennek nem támogatások, hanem egy rakás új mező felfedezése az oka (tehát természetes piaci folyamat). Ezen kívül itt szinte semmilyen elektromos eszköz nem túl hatékony, a ház szigetelése pedig kb. zéró. Szóval össze lehet hasonlítani a számla végösszegét, de minden szempontból olyan gyökeres eltérések vannak, hogy egyszerűen értelmetlen, mert semmilyen következtetést nem lehet levonni.

   Hogy összefoglaljam a lényeget, a válaszom a kérdésedre az, hogy nem tudom. 🙂

Új hozzászólás írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s