The Hermitage

Vasárnap Frank ajánlására megnéztük a nashville-i Hermitage-t (hermit=remete), az Államok 7. elnökének, Andrew Jacksonnak a lakóhelyét és birtokát.

Bevallom, Jacksonból eddig én is csak Michaelt ismertem tüzetesebben 🙂 Ami kicsit szégyen, mert Andrew Jackson igen jelentős alakja az amerikai történelemnek, nemcsak jogi és politikai tevékenysége okán – őt tartják az egyetlen olyan elnöknek, aki le tudott számolni az USA államadósságával, valamint betartotta minden választási ígéretét -, hanem az angolokkal vívott csatáinak sikere miatt is. Szívósságért és kitartásáért az “Old Hickory” névvel illették (a hikori egy nagyon kemény, ellenálló fájú dióféle, például sílécet és baseballütőt készítenek belőle :D), most már végre értjük, hogy miért van Tennessee-ben kismillió Old Hickory Road meg Boulevard 🙂 Ahogy a Rachel Lane és Donelson Pike utak is értelmet nyertek, Rachel Donelsonnak hívták ugyanis az elnök szeretett feleségét, akinek egyébként elvált asszonyi mivolta sok kritikának adott táptalajt, szegény Vén Hikori nem is győzte párbajra hívni a mocskolódókat. Még kiskorában, a Függetlenségi Háborúban szerzett sebhelyes arca mellé így aztán begyűjtött pár golyót is, egyet élete végéig a testében hordozva. A sors iróniája viszont, hogy amikor idősebb korában merényletet akartak elkövetni ellene, közvetlen közelről és kettő, azaz kettő darab pisztollyal, akkor valahogy mindkét lövőszerszám csütörtököt mondott, ő pedig sétabotjával szépen helyretette támadóját, majd vígan tovatipegett. (Bezzeg Lincoln már nem úszta meg ilyen egyszerűen. Most megy pont a mozikban az életéről szóló Spielberg-film, használjátok ki, hogy megnézhetitek magyarul is, mert nem tűnik rossznak. Mi tegnap mentünk el rá egy spanyol angolostárs párral, de a röpke 2,5 óra alatt elég sok olyan pillanat volt, amikor az előttünk ülők nagyban kacarásztak, mi meg csak lapultunk és sumákoltunk.. :D)

Apropó sétabot. Meg kalap, meg köpönyeg. Andrew Jackson a képeket és festményeket elnézve nekem teljesen olyan, mint valami többszázéves vámpírsztori tekintélyt parancsoló főszereplője, érdemes rákeresni… Egyébként őt nyomtatták a 20 dolláros bankókra is, úgyhogy talán nem csoda, hogy arcképével találkozva valami megmagyarázhatatlan tisztelet és szimpátia fogja el az embert 🙂

20dollar

Jackson hosszú évek során bővítgetett és dédelgetett otthona, a ma múzeumként üzemelő Hermitage ugyan George Washington háza után csak a második leggyakrabban látogatott elnöki birtok, ezt tartják a leginkább karbantartott, eredeti formájában leginkább megőrzött kvártélynak. A kétszintes házban még sok helyen eredeti, csaknem kétszázéves tapéta virít, és eredetiek a bútorok, eszközök, könyvek is, amik között a korabeli gúnyába öltözött idegenvezetők rendre terelgettek minket. Magán a hatalmas birtokon, aminek nagy részén gyapotot termesztettek, még áll jópár kunyhó is, amelyekben Jackson fekete rabszolgái tudták anno álomra hajtani a fejüket – dübörgő gazdasági időszakban akár száznál is többen voltak, jellemzően teljes családok is. Nem lehetett okuk panaszra, az elnök minden jóval ellátta őket, és nem kereskedett velük a családi kötelékek figyelmen kívül hagyásával, mint sokan mások. A múzeum legelső idegenvezetője is az egyik ott dolgozó szolga szép emlékeket őrző leszármazottja, Alfred lett (neki belülről is megnézhettük a vityillóját), akit egyébként később ugyanabban a kis kertben temettek el a birtokon belül, ahol ma Jackson és felesége is nyugszik. (Az indiánok ezt a sírhelyet egész biztosan nem látogatják rendszeresen – vagy épp hogy igen, csak nem éppen virággal..? -, az elnök nevéhez köthető ugyanis a helyi törzsek kegyetlen deportálása a Mississippi folyó nyugati oldalára, amit azóta is a Könnyek útjaként emlegetnek. De hát mindent a gyapotért, illetve a jó termőföldért :))

Összességében a Hermitage jó kis filmezést, múzeumozást-művelődést és kerti sétálgatást is egybekötő hétvégi program volt, készítettünk is pár szép képet (bár pont magában a házban sajnos nem lehetett), íme 🙂

Új hozzászólás írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s