Tennessee State Museum

Hétvégén az erdei túrázáson felül a művelődésnek is szenteltünk egy kis időt: ismerősi ajánlásra ellátogattunk a Nashville belvárosában található, szabadon látogatható Tennessee State Museum-ba is.

A többszintes kiállítás a helyi indián kultúra bemutatásával kezdődött. Az őslakos indiánok ide is, akárcsak délebbre, az Eurázsiát és Amerikát korábban összekötő Bering-földhídon keresztül vándoroltak be röpke 12 ezer évvel ezelőtt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mammutra vadásztak, termesztettek, gyűjtögettek. Kis makett az életükről:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hosszú Puska, hámozd most má’ gyorsabban azt a krumplit, mert mindjá’ megpörkölődöm!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sok ősi indián tárgyat is megtekinthettünk. Íme pár eszköz (közte egy méretes kacsás pipa lent, jobb oldalt.. :)):

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az edények közül ez tetszett a legjobban, baglyos kancsó à la Willendorf. Ezt főleg Julinak küldöm, kis motivációul a köcsögkészítő tanfolyamához 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az indián őslakosokat később akárcsak a többi államból, Tennessee-ből is fokozatosan kiszorították a bevándorló sápadtarcúak. Más államok felől például ilyen szuper járgányokkal érkeztek:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A szekér előtti felhajtható kis táblácskáknál meg lehetett tippelni, hogy mivel volt érdemes felszerelkeznie a nagy út előtt egy tisztességes telepesnek. Vigyen magával netán állatokat? Valamennyit igen, hiszen ezeket elszaporítva lesz majd az új területen élelme és egyebe. Élelmet? Valamennyit igen, ha fér a szekérbe, a többinek meg ott vannak ugye útközben az állatok – ez aztán az igazi McDrive 🙂 Vetőmagot? Valamennyit igen, mert ebből tud majd termelni mondjuk búzát. Na és fonalat, hogy kössön belőle ruhácskát? Minek, majd az új helyen nevelget bárányt, arról nyírbál gyapjat, abból pedig fon magának fonalat. Áhá! Csak semmi felesleges vagy nehéz, fa, tégla és érc sem kell.

Városalapítás, letelepedés, műhelyek. A teljesség igénye nélkül kép egy XIX. századi vízimalomról, egy asztalosműhelyről, illetve egy korabeli helyi nyomdáról.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

XIX. századi menő “riksa”. Aki ilyenen utazgatott…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…annál biztosan bőven akadt ilyen is. Korabeli zöldhasúk:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kiállítás végén Tennessee XX. századi büszkeségének, Elvis Presley-nek az életét követhettük nyomon. A leírások és fényképek mellett ki volt téve egy egybeszabott, trapézszárú, fehér alapon arany díszítéssel ellátott fellépőruhája is, de sajnos ott már nem lehetett fényképezni 😦 Ahogy a szomszédos teremben levő – szintén időszakos – gitárkiállításon sem, pedig felvonultatták az elmúlt bő 100 év legjelentősebb típusait, szám szerint több, mint 150 darabot. Volt többek között rengeteg Fender és Gibson, olyanok is, amelyeken korábban hírességek (pl. Eric Clapton, Keith Richards a The Rolling Stones-ból, vagy maga Elvis) pengették a húrokat, illetve a gitárokon felül jópár mandolint is láttunk.

És természetesen mibe botlottunk a múzeumlátogatásunk legeslegvégén? Gift shopba. Elvis még mindig él, csak kicsit már kilapult 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tekergetős gép sajnos nem volt, pedig szívesen préseltem volna egy egycentest az énekessel, még mindig van három a múltkor talált hat szerencsepénzemből. Ez lehetett volna a legKIRÁLYabb mind közül..

Új hozzászólás írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s