Nyelvtanulás

Erről a témáról nem sokat írtunk eddig, mert nem is volt mit: aktívan gyakorlatilag csak a magyart használjuk, még szinte Peti is bent a munkahelyén, úgyhogy az angol maximum passzívan – levelezésekből, feliratokból – ragad ránk. Mondjuk egy-egy szót így is egy életre megjegyeztünk (pl. egy gyanús kukoricakonzerv felbontása után azt, hogy a “hominy” az sajnos a puliszka :D), de rendesen kommunikálni még mindig nem tudunk, és nincs is annál égőbb, mint egy év után nulla tudással hazamenni.. Úgyhogy elkezdtünk tenni az ügy érdekében, pár hete már járunk az egyetem külföldiekkel foglalkozó irodájába egy ún. “conversation session”-re, ami néhány önkéntes segítségével vezetett kiscsoportos, kötetlen beszélgetést takar. Ez nagyon jó, csak kár, hogy heti egy óra az egész.

Múlt héten viszont – abban a közösségi házban, ahova jógázni is járok – találtam egy tuti nyelvtanfolyamot direkt külföldiek részére, ahova simán be tudtam még csatlakozni, heti 2×3 órás (kedd-csütörtök), és egészen májusig tart majd. A reggeli kezdési időpontját leszámítva tökéletes, nagyon jól felépített, dalszövegelemzés, könyvolvasás, filmnézés, cikkreferálás-beszélgetés, kérdezz-felelek, nyelvtanozás, minden van benne, szünetben még adnak teát és sütit is, és mellékesen teljesen ingyenes az egész. Egyébként egy 78 éves, nyugdíjazott sebészorvos bácsika (Frank) tartja, aki korát meghazudtolóan pörög-forog és vicceskedik (és a nyugdíjas ismerősei, akiket pl. a kiscsoportos beszélgetésekhez behív segíteni, úgyszintén, pedig némelyikről első látásra azt hittem, ott esik majd össze). Frank a gördülékeny óramenet érdekében úgy szólítja fel kíméletlenül az embereket, hogy húzogat az orvosi spatuláiból, amikre előzetesen felírtuk a nevünket 🙂 És rendszeresen házit is ad, amit mindenkinek szépen ki is javít, egy órán belül is akár, ha mailben küldi neki az ember – merthogy a szuperpapi a világhálón is igen aktív, hamar válaszol, és komplett weboldala van letölthető anyagokkal, könyvekkel.

A csoportban kb. húszan vagyunk, a társaság több, mint fele természetesen ferdeszemű (őket onnan is egyértelműen fel lehet ismerni, hogy ismeretlen szónál azonnal előkapkodják a szótárgépüket :)), de van néhány lány Indiából és Mexikóból, valamint pár srác Spanyolországból is. Utóbbiak kicsit szomorúan hántorgatták fel a bemutatkozásomkor, hogy “ahh, she already has a boyfriend, too, Frank!”, úgy látszik, nem mindenkit pusztán az olthatatlan tudásszomja vezérelt az iskolapadba 🙂 Mindenki kedves egyébként, bár a kínaiaknak minden szava úgy hangzik, hogy “csiáungcsikungcsáng” (érdekes, a japánok kiejtése viszont nem rossz, az indonéziai lányé meg egyenesen tökéletes), szegény Frank se nagyon érti őket, hát még én. Azért próbálom felvenni a kontaktot, egyelőre elég bénán megy, de majdcsak alakul…

language

Új hozzászólás írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s