CNN Center

Az atlantai kiruccanásunk során látogatást tettünk a neves amerikai hírcsatorna, a CNN (Cable News Network) központjába is, mely 1980 óta tudósít – a világon elsőként – 24 órában a legfrissebb hírekről. Az épület bejárata:

A központ aulájában éttermek és ajándékboltok sorakoztak, innen a világ leghosszabb szabadon álló (62 méteres, és 8 emeletnyi szintkülönbséget áthidaló) mozgólépcsője vitt fel minket az “Inside CNN” stúdiótúra kezdőállomására.

A csoportvezető egy jó órán át kalauzolt minket stúdióról stúdióra; volt, ahol épp vették fel az adást (méregdrága, kívülről vezérelhető robotkamerák sürögtek-forogtak Fredricka Whitfield körül, aki egyébként pont Larry Hagman előző napi haláláról közvetített élőben, nyugodjék békében), volt, ahol épp serényen dolgoztak a hírszerzők. Ezeket csak messzebbről, üvegen át tekinthettük meg:

Vicces, hogy itt egész évben, minden nap, minden egyes órában van bent pár ember, sőt, jópár, akit azért fizetnek, hogy a netet bújja felröppenő új hírek reményében 🙂 Egyébként érdekes meló lehet.

A demóstúdióban a túravezetőnk megmutatta közelebbről, hogy néz ki egy súgógép.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kamera legelejére 45 fokos szögben egy speciális, féligáteresztő tükröt helyeznek, ami a felső (vagy konstrukciótól függően akár alsó) síkban futó szöveg képét a hírolvasó felé vetíti, a hírolvasóról visszaverődő fénynyalábokat ugyanakkor – kis veszteség mellett – átengedi, így azok eljutnak egészen a kamera érzékelőjéig. Egyszerű, de nagyszerű találmány annak elérésére, hogy úgy tűnjön, a híradós a tájékoztatás során egyenesen a tévénézők szemébe néz 🙂

A srác bemutatta azt is, hogyan zajlik egy időjárásjelentés. Azazhogy hogyan zajlott régebben, mert most már a CNN-nél rendes digitális – képen láthatónál nyilván nagyobb – táblák előtt hadonásznak az amcsi Aigner Szilárd-klónok:

Korábban viszont csak egy üres, zöld háttér előtt, tágan értelmezhető, körkörös mozdulatokkal. A napocskák és bárányfelhők már elektronikus technikával jelentek meg a képernyőn, ezek lokalizációját, vagyis a műsor végleges megjelenési formáját egyébként a jelentő a jobb szélen található kis monitoron tudta követni hadonászás közben, suttyomban.

És jöjjön a legérdekesebb rész, hogy miért is zöld (vagy más helyeken pl. kék) a háttér: ez az a szín, amit nem tartalmaz az ember bőre, így a digitális utómunka során színszűréssel könnyen létrehozható egy “átlátszó” hátterű felvétel, amelyet már egy tetszőleges háttérrel, ez esetben a napocskákkal és felhőkkel szépen össze lehet dolgozni (ld. bluebox/greenbox technika). Fontos viszont, hogy a bemondó ne viseljen semmilyen, a háttérrel egyező színű ruhát vagy kiegészítőt, mert akkor bizarr lehet a végeredmény, ezt a túravezető nevetgélve, és egy nagy zöld lepel segítségével prezentálta is nekünk:

A túra végén bepillanthattunk a CNN egyik nemzetközi (spanyol nyelvű) alcsatornájának kis stúdiójába is, majd visszavezettek minket az aulába, természetesen itt is mindenféle megvásárolható ajándékokon keresztül. Ezek szomszédságában nagy örömmel fedeztem fel gyerekkori kedvencem, a Cartoon Network csatorna boltját:

A helyszínről persze nem távoztam üres kézzel, de erről majd egy következő bejegyzésben. Zárásként még pár kép:

2 thoughts on “CNN Center

    1. Nóri

      A spanyol nyelvű alcsatorna elvileg az volt (CNN International in Latin America), de ott csak egy kis termet mutattak, szóval lehet, hogy a nagy része tényleg felújítás alatt állt.

Új hozzászólás írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s