Thanksgiving & Black Friday

Az Egyesült Államokban minden november negyedik csütörtökén (idén tehát ma) van hálaadás, ami az év egyik legfontosabb ünnepe: az őszi betakarítások végeztével hálát adnak Istennek. Ilyenkor összejönnek a családok egy nagy vacsorára, ahol jellemzően pulyka, krumplipüré és sütőtöktorta kerül az asztalra. Beszélgettünk helyiekkel, akik azt mondták, hogy ezt az ünnepet még a karácsonynál is jobban szeretik, mert nem kell az ajándékokkal görcsölni, nincs előtte az a nagy rohanás, egyszerűen csak el tudnak tölteni egy meghitt családi estét (a pulykát viszont nem nagyon szeretik, csak ugye a hagyományok… :)).

Délután sétáltunk a városban, és megdöbbentő volt az üresség, tényleg mindenki vagy elutazott, vagy otthon volt. Az általában zsúfolt parkolók most üresek, az üzletek zárva, megállt az élet. A mi házunkban is csak mi vagyunk, mindenki lelépett.

Csütörtök természetesen munkaszüneti nap, de a rákövetkező napon is csak a kiskereskedelemben dolgozók nincsenek szabadságon, ez ugyanis a fekete péntek, a nagy leárazások napja. Ekkor kezdődik meg a karácsonyi bevásárlási szezon, az üzletek már kora hajnalban (nem ritkán éjfélkor) kinyitnak. Sok helyen ekkorra a bejárat előtt már hosszú sorok alakulnak ki, mert a komolyabban leárazott termékek hamar elfogynak (persze itt sincs mindenki odáig ettől az agyrémtől). Nem csoda hát, hogy a gazdasági élet is feszülten figyeli a legközelebbi gyorsjelentéseket: az USA GDP-jének 70%-át a fogyasztás adja, az év egyik legforgalmasabb napja után tehát például egy Walmart jelentés fontos indikátor még a világgazdaságra nézve is.

Apró érdekesség, hogy miért fekete a péntek: a könyvelésben a veszteséget piros, a profitot pedig fekete színnel jelölik, az üzletek pedig általában ezen a napon fordulnak nyereségesre.

Új hozzászólás írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s