Benzingőzös poszt

Az itteni társadalom egyik lételeméről szeretnék írni, a nevét talán nem is kell mondanom. 🙂

A kutaknál jellemzően háromféle benzint árulnak, oktánszám szerint van regular (87), plus (89), és premium (93, néha 91). Diesel a normál kútfőknél elég sok helyen nincs, csak kint szélen, a teherautós kiállásoknál. Eleinte meglepett, hogy ennyire félvállról veszik az olajfinomítást, hát persze, hogy így nem jön ki akkora teljesítmény egységnyi méretű motorokból, aztán felfigyeltem a számok melletti jelzésre: (R+M)/2

Van ugyanis a kísérleti oktánszám (RON, Research Ocate Number), amit 65.6 ºC-on mérnek 600-as fordulaton járó motorral, és van a motoroktánszám (MON, Motor Octane Number), ahol 148.9 ºC hőmérsékletre fűtik a befecskendezendő adagokat, és 900-as fordulatot alkalmaznak. Utóbbi közelebb áll a mai motorokban uralkodó viszonyokhoz, és jellemzően 8-10 ponttal alacsonyabb értéket eredményez az így mért kompressziótűrés (egyébként ugyanúgy számolják az értéket, azaz 0 a tiszta normál-heptáné és 100 a tiszta izooktáné).

Európában a RON értéket tüntetik fel, itt pedig az Anti-Knock Index (AKI) nevűt, ami a RON és a MON átlagát jelenti. Ebből következik, hogy pontos megfeleltetést nem lehet felállítani, de az itteni regular otthon 91-92 körüli értéket kapna, a premium pedig kb. 98-asat. Jól mutatja a skálák eltérőségét (ill. inkább az adalékok hangsúlyosságát), hogy egy otthoni 100-as benya AKI értéke jellemzően 94, holott a tiszta i-oktán ugye mindkét skálán definíció szerint 100-as.

Még egy apróság, hogy idekint a benzin alapban mindenhol 10% etanolt tartalmaz, akinek ez nem tetszik, az elvétve talál etanolmenteset is picit drágábban, “pure gas” néven (az egyik munkatársam Mazdája pl. csak ezt szereti).

Jah, egyébként a Mustang fogyasztása jól alakul, vegyes használat során eddig 21-25 MPG körüli értékek voltak (miles/gallon, itt így mérik), ami 9.4-11.2 liter/100km-nek felel meg – egy 4 literes nem éppen modern konstrukciójú motortól nem vártam volna 15 alatti számokat. Cserébe 89-es naftát kap, sőt, a múlt hétvégén a Smoky-nál olcsón találtam 93-as pure gas-t, akkor azt is ivott. Nem tudtam eldönteni, hogy tényleg simábban járt tőle, vagy csak placebo, majd még talán kísérletezek.

Jah, árak: kúttól és benzintől függően $3.35-$3.95 körül mérik, gallononként. Az itteniek panaszkodnak, hogy hogy felment az ára, én egyelőre ki vagyok békülve vele. Na igen, nem mindegy, hogy honnan nézzük…

UI: Nóri azt mondta, hogy ez most relatíve érdekes bejegyzés, úgyhogy a lányoktól reklamációt nem fogadok el! 🙂

Új hozzászólás írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s