Munkahely II. (kockáknak)

Előrelátó módon a munkámról szóló postról leválasztottam a szakmai részeket, így mindenki könnyen eldöntheti, hogy orientáltságának megfelelően melyik írás elolvasásának (nem) áll neki.

A projektben amibe belecsöppentem, MongoDB adatbázist használunk, ez egy NoSQL-es okosság, tehát nincs benne kötött séma, csak egy rakás objektum collection-ökbe rendezve, amikről nagyjából semmit nem tudunk, viszont gyorsan tudjuk őket kezelni.

A fölötte futó alkalmazás Python-ban készül, amivel korábban összefutottam már, de még nem használtam érdemben. Ez egy dinamikus típusos nyelv olyan nagyszerű dolgokkal, mint a név szerinti paraméterátadás, bazi tömören megfogalmazható és hatékony tömb műveletek, szimultán értékadás, egy karakteres formázó operátor, szintén a végletekig egyszerűsített erőforráskezelés (persze lehet itt is gyönyörű try..finally blokkokat írni, csak ugye körülményes, meg könnyen keverhetők az absztrakciós szintek), kommentelhető ill. whitespace-elhető regexp kifejezések, és még egy rakás jópofa okosság.

Akár efféle förmedvényeket is lehet benne írni:

Ha valakinél a pontosvesszők ill. kapcsos zárójelek hiánya, vagy mondjuk az egy soros lambda függvények nem verték volna még ki a biztosítékot (ezek inkább csak elsőre szokatlanok), annak szeretném felhívni a figyelmét a “?” operátor hiányának workaround-olására középtájon… 🙂 Gyalázat, ilyen is csak egy könyvből kivágott példa lehet – nem szeretem az efféle hakkolásokat.

A GUI webes, a kliens oldalon nincs nagy meglepetés, jQuery alapon történnek a dolgok.

Az IDE neve PyCharm, verziókezelőből pedig a szokásosnak mondható SVN helyett GIT-et használunk. A lényege hasonló, picit más megközelítéssel, nameg gyorsabb és helytakarékosabb. Oprendszerből OSX-et használok, ez a lehetőség egy igen kellemes meglepetés számomra. Igazából itt is Microsoft alapokon működik minden (Exchange levelezés és naptár, gépek domainben, stb.), csak megtűrik a Mac-eseket is.

Laptopból egy 15″-os retinás MacBook Pro-t kaptam. Még emlékszem a pillanatra, amikor nyáron otthon az Allee-ban először láttam ilyet a 2880×1800-as felbontású IPS kijelzőjével – nem picit esett le az állam. Új világ, csak remélni tudom, hogy idővel lecsorognak ezek a panelek az elérhető szegmensbe (aki esetleg nem hallott róla, ilyenkor sokkal nagyobb PPI beállítással fut az oprendszer, tehát a nagy felbontás ellenére nem aprók sem a betűk sem az ikonok, csak minden sokkal szebb, az ívelt vonalak élesek és íveltnek is látszanak, a fotók részletesebbek, stb.).

Az otthonról hozott Dell E6430 mellett:

A vicc, hogy a kijelzőt leszámítva kb. megegyezik a két konfig, az almás gép mégis ennyivel kisebb tud lenni úgy, hogy mellé kétszer (!) olyan hosszú ideig bírja egy feltöltéssel, sokkal könnyebb, nagyobb a kijelzője, és nem hallani a hangját.

(Nem tettem semmit a Dell alá, egyszerűen csak szegénykém 3.24 cm vastag, a Mac meg 1.8)

Nem tudom, hogy csinálják az Apple-nél (ill. vannak mindenféle infók pl. az asszimetrikus ventillátor lapátokról, nameg nyilván minden integrált..), mindenesetre gratula nekik, figyelemreméltó teljesítmény.

Az előző postból kimaradt még egy kép az irodaházzal szemben lévő, tehát pont optimálisan elhelyezkedő Bobby’s Idle Hour nevű helyről. 🙂

Zászló, gitár, hideg sör – a kötelező tartozékok. 🙂

Új hozzászólás írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s