Whiskey vs. Whisky

Nóri előző postjához szeretnék némi kiegészítő gondolatot hozzáfűzni, csak a rend kedvéért. 🙂

Dióhéjban, skót whisky (“e” betű nélkül) gyártása során árpamalátát is felhasználnak: az árpát beáztatják, majd csírázni hagyják, végül tőzegfüstön kiszárítják, és ezt őrlik meg. Annó a bevándorlók lelkesen ki is hozták a receptet, csakhogy Amerikában nem volt sem tőzeg, sem megfelelő árpatermés, így a malátázás egy az egyben kimaradt. Helyette kukoricát termeltek, és kifejlesztették az égetett hordó használatát, az amerikai whiskey (“e” betűvel) típusok a mai napig így készülnek.

A fentiek fényében már talán kicsit tisztul a lent olvasható egyveleg, a lényeg tehát, hogy a Jack Daniel’s whiskey esetén tényleges tőzegbűzölgés gyanúja fel sem merül. A scotch-okért magam sem igazán rajongok, egy Johnnie Walker Black Labelnél jobban szeretem az amerikaiakat, egy alsó kategóriásnak (pl. előbbiből a Red Label) pedig melegen szerintem kifejezetten gázolaj beütése van. Ezzel szemben Jack Daniel’s-t csak simán hűtőben tartok, egyáltalán nem árt neki, ha jobban kijönnek az aromái, szemben a scotch-okkal, amikhez bizony elkel a fagyasztó és a jégkocka.

Még egy kép szombatról, hogy jármű is legyen. 🙂

Advertisements

Új hozzászólás írása

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s